13-15 augustus 2016, Hoge Rielen, Kasterlee, België

Veelgestelde vragen

Zo overleef je Fri3d Camp

Kamperen, met het gezin of een stapel computers, dat levert heel wat praktische vragen op. We proberen hier zoveel mogelijk van je vragen te beantwoorden. Je kan ook altijd een mailtje sturen naar info@fri3d.be als je nog op je honger blijft zitten.


Kamp

Praktisch

Sprekers/Workshop hosts

Tickets


Kamp


Wat is Fri3d Camp?

Fri3d Camp is een gezinsvriendelijk zomerkamp voor hackers, makers en doe-het-zelvers.

Met 256 deelnemers (veelal gezinnen) trekken we drie dagen en nachten naar de Hoge Rielen, om er te kamperen, maar met een stevige high tech hoek er af. Omdat er stroom en internet is, is iedereen welkom met z'n high tech gadgets en allerhande knutselprojectjes, omdat kamperen met een computer plezant is. Met meer dan 50 activiteiten, die door de deelnemers zelf worden georganiseerd, zetten we iedereen aan om te delen, te leren en te creëren.

Volgens het hacker ethos volgen we maar 1 regel: Be excellent to each other. Elke deelnemer heeft als enige taak om van het kamp voor iedereen een topervaring te maken.

Onze inspiratie zijn de grote Europese kampen die elke twee jaar worden georganiseerd. Zo was er in 2015 Chaos Communication Camp in Duitsland en in 2017 wordt SHA2017 georganiseerd. Zo'n 5000 nerds strijken dan neer op een akker en toveren die om in een kampeerplaats, die misschien nog het best te vergelijken is met een landingsplaats voor UFO's. Omdat we geen twee jaar kunnen wachten tussen die nerd-hemel-op-aarde, zijn we onze eigen tweejaarlijkse, lokale, kleinschalige kamp beginnen organiseren. Na de eerste geslaagde editie van Fri3d Camp 2014 gaan we nu opnieuw op pad, met dubbel zoveel mensen en exponentieel meer kansen om samen te creëren.


Wat valt er zoal te beleven?

Waar het abnormaal lijkt om te kamperen met een laptop, gaan wij er volledig over. Overdag zetten we alles op alles om de inner geek te bevredigen en na een pintje bij het kampvuur slapen we allemaal in onze eigen tent op het kampeerterrein.


Hoe spreek ik "Fri3d Camp" eigenlijk uit?

Toen we in 2014 een naam zochten, wilden we een naam die naar hackers en naar België refereerde. Na lang zoeken kwamen we erop uit dat "fried" (van het Engelse "gefrituurd") een mooie term is om kapotte elektronica aan te geven (fried electronics), maar dat we zo ook naar onze nationale trots, de Belgische friet, konden refereren.

Met wat extra 1337-speak invloeden werd in "fried" al gauw de letter "e" door een "3" vervangen (zodat we ook de domeinnaam fri3d.be konden inpalmen) en zo werd "Fri3d Camp" de officiële naam van ons kamp. Als je heel goed kijkt vind je in ons huidige minimale vossen/driehoeken/asteroids logo (en al zeker in ons logo van de eerste editie in 2014) ook een referentie naar die frietzak!

De juiste uitspraak van "Fri3d Camp" is daarom net hetzelfde als de uitspraak van het Engelse "fried camp" (gefrituurd kamp), ofte [fraait kemp].


Mijn kindje is nog maar X jaar, gaat ie er wel iets aan hebben?

Het kamp is kindvriendelijk, zelfs de jongste telg kan daarom zeker mee.

Er wordt in het opzetten van het programma heel wat aandacht geschonken aan content voor kinderen. We richten voor onze 2016 editie zelfs een volledige eigen speel- en workshopplek voor kinderen in, de Knutselba(a)r. We leren ze daar solderen (vanaf 3 jaar met hulp van mama of papa), robots bouwen, t-shirts schilderen, een bosspel, ... En bij het kampvuur luisteren we samen naar een verhaaltje voor het slapen gaan.

Ook de jongste is dus zeer welkom om mee te gaan kamperen.


Ik ben een hacker zonder gezin, wat is mijn plaats op een "gezinsvriendelijk" kamp?

Het kamp wil ook na zijn eerste editie van 2014 een tweejaarlijks samenzijn van Belgische hackers zijn, omdat kamperen met collega geeks fantastisch is en we geen twee jaar kunnen wachten tussen de grote internationale Nederlandse en Duitse kampen. Het kamp is gezinsvriendelijk omdat heel wat nerds ook geeky kinderen hebben, en ze samen met hun gezin de wereld van de high tech willen ontdekken.

In de opzet van het kamp en het programma willen we niemand missen — hacker zijn, dat kan als je 18, 6 of 53 jaar bent — en we verwelkomen op Fri3d Camp alle leeftijden en alle niveau's.


I thought this was a Belgian camp, why is everything in Dutch?

At our first event in 2014, we discovered that the majority of attendees (and their children) were Flemish. A lot of the camp content and communication was therefore in Dutch.

We want to make Fri3d Camp a unique experience for families with (young) children, and therefore have decided to focus on Dutch as our main language. If we would use English as our main language, a lot of children would find it hard to participate in a meaningful way.

So, instead of pretending to be an English speaking event, we have taken the pragmatic route and have changed our main communication to Dutch for the 2016 edition.

Non-Flemish speakers are of course very welcome to join camp. Most attendees will be fluent in English, and individual communication will rarely pose a problem.


Praktisch


Wanneer is het kamp?

Het officiële programma zal beginnen op zaterdag 13 augustus om 11:00. Op maandag 15 augustus (een vrije dag!), om 15:00 houden we onze slotceremonie. Pas daarna beginnen we met een massale afbraak.

We verwachten de meeste kampeerders al vrijdagavond 12 augustus, na het avondeten, om de tenten op te slaan en het kamp te verkennen, en rond het kampvuur een eerste pintje te drinken bij de bar. Als je vrijdag komt heb je een nacht extra op de Hoge Rielen!

Op dinsdag 16 augustus, de dag na het kamp, zoeken we vrijwilligers om te helpen met de afbraak en opruim van het kamp, wij zorgen pizza en drank. Laat ons zeker weten als je ons die dag kan helpen!

Om ons te helpen met de opbouw ben je welkom vanaf donderdag 11 augustus, maar dan laat je ons ook best iets weten.


Waar is het kamp?

51°14'44.4"N 4°56'48.8"E (51.245659, 4.946901)

Ons kampterrein

Net zoals onze eerste editie in 2014, vindt Fri3d Camp 2016 plaats op kampeergronden K2 en K8 van de Hoge Rielen in Kasterlee.

Op het kaartje hieronder zie je onze terreinen, gefotografeerd met een drone tijdens ons kamp in 2014. Er is nog plaats genoeg voor dubbel zo veel volk!

De Hoge Rielen

Fri3d Camp vindt plaats op het oud militair domein van de Hoge Rielen, met veel bossen en heide, een zwemvijver en veel plaats om veilig te spelen. Heel wat jeugdbewegingen houden hun jaarlijks kamp op het domein.

Op het grondplan van de Hoge Rielen vind je onze kampeerterreinen K2 en K8 (en onze loodsen LK8 en 318) in het Oosten, helemaal rechts, vlak bij "de duinen". Parkeren doe je best aan Poort 5, op het einde van de doodlopende straat Ossengoor (dat is de straatnaam) in Kasterlee.

Met openbaar vervoer

Als je met openbaar vervoer wil komen, dan lees je best de routebeschrijving van de Hoge Rielen. Let er wel op dat onze kampeerterreinen nog zo'n wandeling van 2km is naar het onthaal!

Met de auto

Parkeerplaats is voorzien op de parking bij Poort 5, Ossengoor (dat is de straatnaam) in Kasterlee. Let op dat de kampeergronden een dikke kilometer verwijderd zijn van de parking. We zullen een paar bakfietsen en ander rollend materiaal ter beschikking stellen, maar probeer in alle geval licht te pakken!

51°14'20.3"N 4°56'39.9"E brengt je aan de ingang van de parking:

Parkeren aan Poort 5 en de Ossengoor

LET OP! Poort 5 sluit om 22:00 tot de volgende ochtend!

De parking aan Poort 5 biedt plaats aan 50 wagens.

Omdat dit onvoldoende zal zijn, hebben we van de lokale politie en het gemeentebestuur van Kasterlee de toestemming om te parkeren op de Ossengoor, mits het goed in de gaten houden van de wegcode:

Zo dus (Poort 5 in de achtergrond):

Van de parking naar het kamp

Van de parking aan poort 5 moet je te voet (of met de fiets, als je die mee brengt) een kilometer wandelen tot onze kampeerterreinen. Er zal bewegwijzering naar het kamp vanop de parking bij Poort 5 zijn. Hieronder is de parking aangeduid met "Ossengoor 12" en Fri3d Camp met "Hoge Rielen 24".

Op de drukste aankomst- en vertrekmomenten zullen onze bakfietsen op en neer tussen de parking en het kamp rijden, maar probeer voldoende licht te pakken!


Wat eten en drinken we?

Je ticket bevat twee warme maaltijden, op zaterdag- en zondagavond, omdat het aangenaam is samen te eten. Net zoals vorige keer richten we voor iedereen deze maaltijden in, inclusief in de ticketprijs, zodat iedereen van voldoende suikers, proteïnen en vetten wordt voorzien.

Als vieruurtje kan je ook gratis fruit oppikken bij de bar.

Voor andere maaltijden vragen we je zelfvoorzienend te zijn. Pak dus zeker een stapel fruit, koeken, beleg, etc mee. Je zal bij de infobalie van het kamp vers brood kunnen bestellen bij de bakker van de Hoge Rielen.

Aan de bar (nu verhuisd naar het kampvuur) kan je doorlopend terecht voor een fris drankje (we hebben Mate en allerhande speciale frisdranken), een pintje of zwaarder bier, of een gezonde en energieke snack. We serveren ook 24/3 gratis koffie, voor de productievelingen.

Als je graag een glaasje sterke drinkt bij het kampvuur, dan breng je zelf een fles mee. De frisdrank, rietjes en limoentjes die bij je whisky, rum of wodka horen, daar zorgen wij voor.


Wat breng ik mee?

A towel, it says, is about the most massively useful thing an interstellar hitchhiker can have. --Douglas Adams

Special requests

The usual suspects

Slapen

Computer en bezigheidstherapie

Eten en drinken


Kampregels

Wees excellent voor elkaar

Gedragscode

We willen dat iedereen die het kamp bijwoont zich comfortabel kan voelen. We tolereren geen intimidatie of disciminerend gedrag.

Wie deze gedragsregels overtreedt wordt van het kamp verwijderd zonder recht op restitutie en kan uitgesloten worden van toekomstige evenementen.


Mag ik het kamp komen bezoeken?

We krijgen heel wat vragen of familie, vrienden of sympathisanten eens langs mogen komen, om even, of een dag, op bezoek te komen.

Helaas, er zijn geen dagtickets, er is geen bezoek mogelijk. Tickets zijn alles-of-niets: onze deelnemers gaan met hun ticket voor de volle experience.

Uit veiligheidsoverwegingen kunnen we geen bezoek ontvangen. We willen met alle deelnemers en hun kinderen een veilige, huiselijke sfeer opbouwen. En dat werkt best als je steeds bekende gezichten ziet rondlopen.

We vragen alle deelnemers om bezoekers zonder officiële armband door te verwijzen naar de infodesk, en zo de veiligheid op het terrein voor iedereen te bewaken.


Kan ik als lid van de pers het kamp bezoeken?

We hebben een press kit ter beschikking voor journalisten.

Wil je als journalist Fri3d Camp 2016 bezoeken, contacteer dan info@fri3d.be.

We beschermen de privacy van onze bezoekers graag. Foto's enkel na akkoord, interviews mits een ondertekend akkoord. Voor foto's en interviews met kinderen is het akkoord van hun ouders vereist.


Wie organiseert dit kamp?

Een dedicated team vrijwilligers zorgt achter de schermen voor de omkadering:

Het legale en financiële management van Fri3d Camp 2016 gebeurt door IO Lab BVBA, BE 0568.677.247. Het KBC rekeningnummer voor Fri3d Camp is BE62 7350 4247 3961.


Hoe kan ik helpen?

Hoewel een team achter de coulissen hard aan het werk is van deze editie een topevent te maken, is alle extra hulp uiteraard welkom. Laat ons op info@fri3d.be weten hoe je wil helpen.


Sprekers/Workshop hosts


Er zijn dingen die deelnemers kunnen/moeten meebrengen. Hoe wordt dit geregeld?

In aanloop naar kamp volgen een aantal mailings met informatie over het programma. Hier gaan we ook de workshops waar mensen dingen voor kunnen/moeten meebrengen in de schijnwerper zetten. Het komt ook mee op de website bij de beschrijving in het programma.


Moeten deelnemers (op voorhand) inschrijven?

Neen. Elke workshop-host mag zelf aangeven hoeveel deelnemers er kunnen deelnemen, in totaal of op een gegeven ogenblik. Aan het begin van elke workshop zal er iemand van de organisatie de start mee in goede banen leiden op dit vlak. We willen de deelnemers steeds volledige vrijheid geven en willen vermijden dat ze zich gebonden voelen aan hun inschrijving en/of dat er vrije plaatsten zouden blijven indien deelnemers langer bij een vorige workshop blijven of een andere willen volgen.


Mag ik naast mijn workshop ook flyers verspreiden voor mijn activiteiten buiten Fri3d Camp?

Neen, in principe is dit niet de bedoeling. Commerciële boodschappen van activiteiten-hosts, zoals flyers voor beroepsdoeleinden, proberen we te vermijden. We denken dat jullie met jullie presentatie en/of workshop al reclame op zich genoeg kan maken. Het mag niet de bedoeling zijn om ze op zich te verspreiden. Maar als je in een gesprek met een geïnteresseerde er hen een geeft ter aanvulling, zien we weinig problemen.


Tickets


Wanneer kan ik een ticket kopen?

Helaas, onze 256 tickets zijn meer dan uitverkocht. Je kan helaas geen tickets meer kopen.


Hoeveel kosten tickets?

Ticketprijzen zijn leeftijdsafhankelijk. We mikken er op het voor kinderen, jongeren en gezinnen betaalbaar te houden en de vele kosten toch netjes naar een financiële nuloperatie te leiden.

We houden onze ticketprijzen zoals in 2014. Voor 3 dagen kamperen met 2 warme maaltijden op zaterdag- en zondagavond, drie dagen activiteiten en toegang tot alle faciliteiten, zijn onze ticketprijzen:

Als iedereen ouder dan 16 een shift van 3 uur doet (de bar open houden, helpen met de barbecue, ...), dan is al het werk gedaan. Je betaalt een extraatje als je geen vrijwilligersshift wil mee draaien, voor een premium ticket.

Deelnemers die jonger zijn dan 16 jaar moeten begeleid worden door een volwassene. Het is zeker niet de bedoeling je kind alleen naar dit kamp te sturen.


Zijn er ook dit jaar Fri3d t-shirts?

Net als alle andere hackerkampen, verkopen we ook unieke Fri3d Camp t-shirts. Je kon deze samen met je tickets bestellen, aan 20€ per t-shirt.

T-shirts voor kinderen

T-shirts voor dames

T-shirts voor heren